Pulau Pinang pulau ketiga terbaik dunia untuk pesara

0
289
Gambar hiasan. Foto - penang.ws.

PULAU PINANG 11 Ogos – Pulau Pinang tersenarai sebagai pulau ketiga terbaik di dunia untuk menikmati usia persaraan bagi tahun 2021.

Berdasarkan portal diterbitkan International Living, Pulau Mutiara menjadi lokasi kegemaran golongan ekspatriat untuk mendapat privasi dan ketenangan selain menyifatkan rakyat tempatan peramah serta boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris.

Selain itu, gaya hidup di pulau berkenaan bertaraf dunia, yang tidak boleh dijual beli, dengan anggaran kos sara hidup berpatutan antara $1,500 hingga $2,500 (RM6,202 hingga RM10,336).

George Town, bandar terbesar di Pulau Pinang turut dilabel ‘syurga makanan’ kerana memiliki makanan jalanan terbaik di dunia selain pemandangan seni bina unik serta menarik.

Pulau Pinang terletak hampir di tengah-tengah Asia Tenggara, yang menjadikan perjalanan ke lokasi pelancongan lain seperti Bali, Thailand, Vietnam dan Kemboja menjadi mudah.

Selain Malaysia, beberapa negara Asia seperti Bali, Indonesia turut tersenarai dengan menduduki tempat kesembilan, Koh Samui, Thailand (ke-10) dan Phu Quoc, Vietnam (ke-15) dalam carta itu.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.