Semua majlis rasmi Melaka sempena Aidilfitri dibatalkan

Masa Membaca:51 Saat

AYER KEROH 11 Mei. – Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 3.0 (PKP 3.0) yang diumumkan Perdana Menteri semalam, semua majlis rasmi Kerajaan Negeri Melaka bersempena Hari Raya Aidilfitri dibatalkan.

Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Dr Hasim Hasan berkata, pihaknya akan mematuhi ketetapan dan garis panduan yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang melarang segala bentuk perhimpunan sosial dan majlis rasmi diadakan bermula 12 Mei hingga 7 Jun depan.

“Mengenai pengendalian majlis-majlis rasmi, Melaka akan patuhi ketetapan yang dikeluarkan MKN untuk tidak membenarkan ia diadakan,” katanya ringkas ketika dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp.

Dalam pada itu, Hasim berkata, penjawat awam di negeri ini juga bakal melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah sepanjang tempoh PKP 3.0 mengikut garis panduan yang ditetapkan.

Semalam, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan majikan diwajibkan melaksana dasar BDR dengan kehadiran tidak lebih 30 peratus kakitangan pengurusan pada setiap masa.

Bagaimanapun, BDR bagi sektor awam ditentukan oleh garis panduan yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara dari semasa ke semasa.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

407
Kongsi :
Previous post Tidak setuju fakta A Famosa dibina di bawah tapak masjid – Ketua Menteri ke-6
Next post Mayat wanita terbakar, pemandu lori didakwa bunuh
Ubah saiz-+=