Stok darah Hospital Melaka mencukupi

PENGKALAN BATU 4 Sept – Bekalan darah di Unit Tabung Darah Hospital Melaka setakat ini mencukupi, kata Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah Melaka, Rahmad Mariman.

Beliau berkata, susulan pengumuman yang diwar-warkan menerusi Twitter oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) awal Ogos lalu yang merayu rakyat di negeri Melaka menderma darah bagi memastikan bekalan mencukupi, orang ramai mula membantu.

“Apabila berita mengenai kekurangan bekalan darah diviralkan, orang ramai mula melakukan inisiatif untuk menderma darah.

“Setakat ini saya dimaklumkan bekalan darah mencukupi dan penderma mula menderma darah bagi memastikan bekalan itu cukup untuk keperluan pesakit,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia Peringkat Negeri 2020 di Pasar Besar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) di sini, semalam.

Menurut Rahmad, Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) bagaimanapun masih memerlukan orang ramai untuk terus menderma darah kerana tempoh bekalan darah yang boleh disimpan adalah selama enam minggu.

Views:

6

Share and Enjoy !

Shares
Previous post JKN keluarkan 662 kompaun, 32 premis penyediaan makanan ditutup
Next post Hotel MITC pertama diiktiraf penginapan mesra Muslim di Melaka