Sukma XX: Pencapaian Melaka tetap membanggakan

Masa Membaca:59 Saat

MESKIPUN tanpa bajet yang besar, kejayaan kontinjen Melaka membawa pulang 17 pingat emas, 11 perak dan 23 gangsa pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) Edisi Ke-20 tetap dianggap membanggakan.

Exco Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri VP Shanmugam berkata, walaupun sasaran 20 pingat emas tidak dapat dicapai, namun itu bukan bermakna gagal, sebaliknya masih terdapat ruang penambahbaikan di masa akan datang.

“Jika dibandingkan bajet Melaka dengan negeri-negeri besar lain, bagai langit dengan bumi. Melaka merupakan negeri kecil dan bajet yang disediakan juga tidak sebesar seperti Johor, Selangor dan lain-lain.

“Melihat edisi ke-20 tahun ini dengan edisi terdahulu pada 2018, boleh dikatakan prestasi atlet Melaka dilihat semakin baik.

“Kita tidak mahu pandang ke belakang lagi, kini semua atlet telah pun memulakan gerak kerja lebih rapi sebagai persediaan ke Sukma Johor pada 2024,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Program Larian Obor anjuran Kelab Malacca di Kampung Hailam, di sini, malam tadi.

Pada program tersebut, seramai 60 peserta mengambil bahagian dalam larian sejauh 13.5 kilometer (km) bermula dari Malacca Club Melaka Raya ke Malacca Club Kampung Hailam, di sini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2653
Kongsi :
Previous post 37 pekerja kilang nyaris maut, bas terbabas masuk gaung
Next post Sukma: Wushu, badminton, silat paling cemerlang untuk Melaka
Ubah saiz-+=