TMM2024: Mac, April 2024 jadi bulan pelancongan Islam

Masa Membaca:52 Saat

SERI NEGERI 27 November – Mac dan April tahun depan bakal menjadi bulan pelancongan Islam di Negeri Melaka. 

Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri Datuk Wira Abdul Razak Abdul Rahman berkata, pemilihan tema Islamik itu adalah memandangkan waktu itu jatuh pada bulan Ramadan. 

Katanya, pelbagai pengisian program Islamik dan kerohanian sudah dirangka sepanjang bulan berkenaan, antaranya majlis berbuka puasa beramai-ramai, Qiamullail Perdana, selain majlis ilmu dan Maulid yang akan diadakan. 

 

“Semua ini kita sudah rangka dan rancang memandangkan di Melaka program berbentuk Islamik seperti Maulid telah banyak dianjurkan dan sambutan dalam kalangan umat Islam di negeri ini amat menggalakkan. 

 

“Kita juga akan berusaha menjemput penceramah dan ulamak terkenal sebagai antara tarikan pelancongan, yang mana pelancong bukan sahaja boleh melancong tetapi juga dapat menghayati nilai-nilai Islamik di Negeri Melaka,” katanya. 

 

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan daripada Adly Zahari (PH-Bukit Katil) pada Persidangan Ketiga (Bajet) Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka Yang Kelima Belas, di sini, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

623
Kongsi :
Previous post Melaka bentang Bajet 2024 hari ini
Next post Melaka peruntuk RM5 juta lancarkan TMM2024
Ubah saiz-+=