UTeM pilihan Universiti Australia

Masa Membaca:1 Minit, 18 Saat

DURIAN TUNGGAL 12 September – Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) berpotensi menjadi pilihan universiti ternama Australia dalam menjayakan kerjasama program mobiliti pelajar dan penyelidikan antarabangsa.

Naib Canselor UTeM Prof. Ts. Dr. Massila Kamalrudin berkata, perkara itu antara agenda utama hasil perbincangan antara UTeM dan delegasi ‘Australian Familiarisation Visit’ berlangsung, di kampus universiti itu, di sini, baru-baru ini.

Katanya, lawatan adalah usaha sama antara ‘Education Malaysia Global Services’ (EMGS), Education Malaysia Australia (EMA), Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dengan urusetia daripada Jawatankuasa Pengarah Antarabangsa (JKPA).

“Antara faktor UTeM menjadi pilihan adalah kerana kelebihan dan keunikan kami sebagai universiti teknikal berprestij yang kian dikenali dunia.

“Selain itu UTeM dilihat berpotensi tinggi berdasarkan rekod jalinan kerjasama dengan pelbagai industri tempatan dan multinasional,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

WhatsApp Image 2022-09-12 at 12.33.36 PM (1)
BERGAMBAR kenangan sempena dengan ‘Australian Familiarisation Visit’ ke UTeM yang berlangsung baru-baru ini.

Menurutnya, lokasi dan kedudukan strategik di Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah menjadi tumpuan dunia juga menjadi kelebihan UTeM.

Perbincangan turut dihadiri Exco Pendidikan dan Teknologi negeri, Datuk Rais Yasin, Kaunselor Pendidikan dan Sains, Kedutaan Australia ke Malaysia, Fiona Morris, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UTeM, Prof Dr Zulkifilie Ibrahim, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Prof Madya Datuk Dr Sabri Mohamad Sharif serta Pengarah Pusat Antarabangsa UTeM, Dr Siti Hajar Sheikh Md Fadzullah.

Manakala antara wakil institusi pengajian tinggi Australia mengambil bahagian adalah University of Western Australia, Swinburne University of Technology, Macquarie University, Curtin University, Western Sydney University, Griffith University dan University of Wollongong.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1764
Kongsi :
Previous post Buku Statistik Subnasional ‘permata’ pembangunan negeri
Next post Kerajaan bincang cadangan pemberian moratorium kepada PKS
Ubah saiz-+=