Varian Beta disyaki punca kes positif, kematian meningkat di Kelantan

Masa Membaca:1 Minit, 21 Saat

KOTA BHARU 16 Jun – Peningkatan ketara kes positif dan kematian akibat COVID-19 di Kelantan tahun ini dipercayai berlaku akibat penularan varian Beta dalam komuniti.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin berkata, pihaknya dimaklumkan mengenai perkara itu hasil keputusan 23 ujian sampel daripada beberapa kluster yang telah dihantar untuk jujukan genom.

PENGARAH Jabatan Kesihatan Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin. Foto – Harakah Daily.

 

“Kita tidak hantar semua kes positif, kita ambil sampel daripada beberapa kluster di negeri ini. Kita rasakan bahawa kemungkinan majoriti kes di Kelantan adalah varian Beta.

“Melihat dari segi perebakan begitu cepat malah purata bilangan kematian juga meningkat empat hingga enam kes sehari, menjadikan 175 kematian tahun ini sahaja, berbanding hanya tujuh kes sepanjang tahun lepas, varian ini mungkin telah berada dalam komuniti di Kelantan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau Program Outreach Vaksinasi Kakitangan Penjara dan Keluarga Jajahan Kota Bharu di Penjara Pengkalan Chepa di sini hari ini.

Turut hadir, Pengarah Penjara Kelantan Mat Yaacob dan Pengarah Penjara Pengkalan Chepa Wan Sani Ab Latiff.

Semalam, Kelantan mencatatkan 245 kes positif baharu COVID-19, menjadikan 3,837 kes aktif.

Sementara itu, Dr Zaini berkata 12 peratus daripada 1.2 juta penduduk Kelantan yang layak menerima vaksin COVID-19 sudah menerima suntikan dos pertama dan kedua.

“Ketika ini kemampuan suntikan harian kira-kira 6,000 hingga 8,000 dos sehari, kita boleh tingkatkan kemampuan antara 14,000 dan 32,000 sehari apabila bekalan vaksin tiba, dijangka dalam jumlah yang banyak Julai ini,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

634
Kongsi :
Previous post Kerja di pusat snuker waktu PKP, dua lelaki Indonesia dipenjara
Next post PIKAS mampu kawal penularan COVID-19 di sektor perkilangan, pembuatan- Muhyiddin
Ubah saiz-+=