PIKAS mampu kawal penularan COVID-19 di sektor perkilangan, pembuatan- Muhyiddin

Masa Membaca:1 Minit, 59 Saat

KUALA LUMPUR 16 Jun – Program Imunisasi Industri COVID-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) dijangka berupaya mengawal penularan kes COVID-19 di sektor perkilangan dan pembuatan, sekali gus membantu kelancaran Pelan Pemulihan Negara.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), sektor berkenaan harus diberi perhatian kerana ia antara yang terkesan akibat penularan jangkitan di tempat kerja.

MUHYIDDIN meninjau proses vaksinasi PIKAS di Texas Instruments Malaysia Sdn Bhd hari ini. Foto – Twitter YB Azmin Ali.

“PIKAS merupakan langkah diambil Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) untuk bantu kurangkan kadar COVID-19 di negara kita, memandangkan kes sejak beberapa bulan lepas masih didapati berlaku dalam sektor tempat kerja, sama ada dalam kilang atau tempat mereka tinggal.

“Ini kerana sebahagian besar majikan didapati masih tidak patuh dengan peruntukan di bawah Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 pindaan 2019 (Akta 466),” katanya selepas meninjau proses vaksinasi PIKAS di Texas Instruments Malaysia Sdn Bhd hari ini.

PIKAS yang bermula hari ini dilaksanakan sebagai langkah responsif kepada cadangan dari persatuan industri, dewan perniagaan dan Perusahaan Kecil dan Sederhana untuk membantu mempercepat vaksinasi khususnya pekerja, dengan vaksinasi dijalankan di premis kilang dan lokasi perindustrian yang dikenal pasti.

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Kesihatan Datuk Dr Adham Baba dan Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin.

Foto-FB MITI.

Muhyiddin berkata selain pengurusan wabak COVID-19 yang menyasarkan pengurangan kes dan pengurangan beban di fasiliti kerajaan, tumpuan turut diberikan dalam memastikan jumlah suntikan vaksin dapat ditingkatkan dengan cepat dan menyeluruh dengan sasaran 300,000 suntikan sehari.

Bagaimanapun beliau berkata ia amat bergantung kepada jumlah bekalan vaksin yang diterima mengikut jadual ditetapkan, memandangkan ketika ini bekalan diterima secara berperingkat dan bukannya secara ‘lump sum’.

“Sebagai contoh di kilang ini (Texas) saya diberitahu setiap hari sekitar 300 (disuntik vaksin) tetapi dia mempunyai keupayaan suntik vaksin sekali ganda, namun bekalan vaksin terpaksa diagihkan di banyak tempat dan penerimaan vaksin datang secara berperingkat, ia bukan sekali gus,” katanya.

Sementara itu Muhyiddin turut menggesa badan bukan kerajaan membantu dalam usaha meningkatkan proses pendaftaran vaksin di seluruh negara bagi memastikan perancangan untuk melaksanakan proses vaksinasi secara menyeluruh dapat dicapai dengan jayanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

603
Kongsi :
Previous post Varian Beta disyaki punca kes positif, kematian meningkat di Kelantan
Next post Raja-Raja Melayu bincang pandangan pemimpin politik hari ini.
Ubah saiz-+=