11,713 calon SPM peroleh semua A – KP Pendidikan

Masa Membaca:2 Minit, 11 Saat

“Ia menunjukkan peningkatan 1.9 peratus, dan merupakan pencapaian terbaik sejak tahun 2013 berdasarkan syarat pensijilan SPM yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata keputusan SPM 2023 menunjukkan 66 mata pelajaran mencatatkan peningkatan prestasi, 25 mata pelajaran mencatatkan penurunan dan empat mata pelajaran telah menunjukkan prestasi tidak berubah atau kekal.

Katanya prestasi kesemua mata pelajaran teras dalam peperiksaan SPM 2023 iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam, Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik dan Sains menunjukkan peningkatan.

“Pendidikan Moral menunjukkan peningkatan prestasi tertinggi iaitu 0.20 mata, manakala Bahasa Melayu pula menujukkan prestasi terbaik dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 3.86 mata,” katanya.

Beliau berkata bagi mata pelajaran elektif, 50 mata pelajaran menunjukkan peningkatan prestasi, 19 mata pelajaran menunjukkan penurunan dan satu mata pelajaran mengekalkan prestasi.

“Kesemua empat mata pelajaran elektif STEM (Sains Tulen dan Matematik Tambahan) telah menunjukkan peningkatan, dengan Fizik merekodkan prestasi tertinggi iaitu 0.22 mata dan merupakan mata pelajaran terbaik dengan prestasi terbaik kumpulan ini GPMP 4.15 mata,” katanya.

Sementara itu dalam sidang media sejurus selepas pengumuman dibuat, Azman berkata KPM akan mengenal pasti punca ketidakhadiran lebih 10,000 calon SPM 2023.

“Kita akan teliti sebab-sebab mengapa calon ini tidak hadir. Bagaimanapun telah berlaku penurunan yang agak banyak dari segi calon tidak hadir berbanding tahun lepas dan kita akan teliti satu-persatu sebab-sebab dan intervensi yang akan kita laksanakan untuk pastikan perkara ini akan dapat ditangani dengan sebaik-baiknya,” katanya.

Ditanya isu tular di media sosial larangan untuk tidak mengadakan majlis apresiasi, Azman berkata perkara itu tidak benar sebaliknya pihak kementerian mencadangkan agar majlis seumpama itu dibuat selepas cuti sekolah.

“KPM tak melarang penganjuran majlis apreasiasi calon-calon SPM 2023, cuma kita mencadangkan ia diadakan selepas cuti sekolah untuk membolehkan semua calon, ibu bapa dan guru-guru dapat terlibat sama bagi memastikan majlis itu bertambah meriah,” katanya. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

147
Kongsi :
Previous post Melaka terima 5.12 juta pelancong setakat April
Next post 10,458 calon SPM layak dapat sijil, GPN naik 4.59 mata
Ubah saiz-+=