Agong zahir rasa sedih atas pemergian Allahyarham Paimuzi

MELAKA 8 Okt. – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa sedih atas pemergian Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Paimuzi Yahya, yang telah kembali ke Rahmatullah tengah hari tadi.

Istana Negara dalam catatan Facebook rasmi memaklumkan Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga Paimuzi dan berharap agar seluruh keluarga Allahyarhamah sabar dan tabah menghadapi suasana sedih dan pilu ini.

“Khidmat bakti dan jasa Allahyarham kepada masyarakat dan negara, khususnya dalam pentadbiran Hal Ehwal Islam amatlah dihargai.

“Seri Paduka Baginda mendoakan agar roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan bersama para solihin.

Paimuzi 59, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Sungai Buloh kira-kira jam 1 tengah hari, akibat komplikasi jantung dan paru-paru.

Paimuzi yang dilahirkan pada 2 Februari 1961 dilantik sebagai Ketua Pengarah Jakim pada Januari 2020.

Beliau sebelum ini bertugas sebagai Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JAKIM.

Allahyarham berkelulusan Ijazah Sarjana Muda pada 1985 dan Ijazah Sarjana (1995) dalam bidang Syariah dari Universiti Malaya.

Views:

92
Previous post Pencemaran habuk arang batu: JAS atur pertemuan ke kawasan terjejas
Next post COVID-19: 375 kes direkodkan hari ini, lima kematian baharu