Arca keris bersinar di bulatan Alor Gajah

ALOR GAJAH 24 Sept. – Mercu tanda rakyat di Daerah Alor Gajah, arca keris yang dipindahkan ke bulatan Alor Gajah pada Mac kini menyinari kawasan bulan itu setelah siap sepenuhnya 9 Ogos lalu.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) Mohd Fadhil Hassan berkata, kerja-kerja perobohan struktur lama di Dataran Keris dan pembinaan struktur baru keris serta pemindahan arca berkenaan telah bermula pada 20 Mac lalu.

Bagaimanapun katanya, kerja-kerja pemmbinaan serta pemindahan itu tergendala akibat penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Penyambungan kerja-kerja pemindahan itu telah bermula semula pada 10 Jun dan siap sepenuhnya pada 9 Ogos lalu.

“Arca keris itu kini dilengkapi dengan penggunaan lampu yang bertukar warna pada waktu malam, manakala pokok bunga yang ditanam akan berbunga dalam tempoh tiga lima bulan akan datang sekali gus menyerikan lagi keceriaan di bulatan Alor Gajah tersebut,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas lanjut, pembinaan arca keris di Dataran Keris telah dibina sejak 20 tahun lalu, namun MPAG merancang untuk membuat kerja-kerja pengubahsuaian di Dataran Keris termasuk memindahkan arca keris tersebut.

“Pemindahan keris tersebut dapat membesarkan ruang dataran untuk pelbagai aktiviti dengan lebih selesa,” katanya.

Views:

227
Previous post Melaka United berjaya lengkapkan penswastaan
Next post Masjid tertua di Malaysia sebenarnya di Melaka?