Banjir: Hampir 500 mangsa di Melaka dipindahkan

MELAKA 5 Mac – Seramai 493 mangsa banjir membabitkan dua daerah di negeri ini telah dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS), setakat jam 8 pagi ini.

Sekretariat Pengurusan Bencana Negeri Melaka memaklumkan jumlah itu membabitkan seramai 134 keluarga.

Mengikut data yang dikeluarkan mangsa yang paling ramai dipindahkan ialah di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Batu Gajah (Jasin) iaitu seramai 209 mangsa.

Ia diikuti PPS SK Parit Penghulu 142 mangsa, SK Seri Mendapat (64), SK Parit Gantong (62) dan 16 di PPS Balai Raya Bukit Tambun.

Sekretariat itu turut memaklumkan sehingga kini 19 kawasan masih terjejas banjir membabitkan enam di daerah Alor Gajah dan 13 di daerah Jasin.

Antara kawasan yang masih terjejas ialah Kampung Bukit Balai, Kampung Bukit Tambun, Kampung Gadek, Kampung Panchur, Kampung Belimbing Dalam dan Kampung Pulau dalam daerah Alor Gajah.

Manakala daerah Jasin pula membabitkan Kampung Sungai Dua Asahan, Kampung Pondok Batang, Kampung Bukit Asahan, Kampung Chohong, Simpang Bekoh, Kampung Tersusun Seri Mendapat, Kampung Parit Penghulu, Kampung Janda Berhias, Kampung Tasik, Kampung Batu Gajah Pasir, Parit Putat Benteng, Parit Sidang Seman Benteng dan Batu Gajah Jalan Simen.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2344
Previous post Hujan sangat lebat berterusan di Pahang, Johor hingga esok
Next post Politeknik Melaka tubuh Sekretariat TVET Negeri Melaka