Bantu persiapkan pelajar ke alam universiti

Masa Membaca:47 Saat

MERLIMAU 3 Ogos – Orientasi Pelajar Tingkatan Enam dilaksanakan bagi meningkatkan kesedaran dalam kalangan pelajar tentang pembelajaran yang akan dilalui untuk memasuki universiti.

Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Syed Zahiruddin, Faridah Mat Zon berkata, program diadakan bermula 25 hingga 27 Julai lalu itu melibatkan pelajar semester 1 sekolah berkenaan.

“Saya mengingatkan semua pelajar agar berusaha untuk mencapai kecemerlangan dalam bidang akademik.

“Ini bagi mencapai cita-cita untuk melangkah ke universiti apabila tamat pengajian tingkatan enam kelak,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

Pada program itu turut diadakan taklimat berkenaan mata pelajaran, disiplin, kerja kursus, taklimat biasiswa serta peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan MUET.

Program itu merupakan anjuran Pengurusan Tingkatan Enam dengan kerjasama Unit Bimbingan dan Kaunseling dan Jawatankuasa Persatuan Tingkatan Enam SMK Tun Syed Zahiruddin.

Selain itu, terdapat juga sesi pengenalan diri, hala tuju kerjaya dan soal selidik inventori minat kerjaya yang dikelolakan Unit Bimbingan dan Kaunseling.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1705
Kongsi :
Previous post Semangat Rais demi rakyat
Next post Maaf, tiada rokok di Kampung Sungai Jernih
Ubah saiz-+=