Beberapa negeri lagi berpotensi beralih ke fasa dua PPN- Muhyiddin

Masa Membaca:2 Minit, 0 Saat

KUALA LUMPUR 5 Julai – Beberapa buah negeri lagi telah menunjukkan perkembangan yang amat baik untuk beralih beralih ke Fasa Dua Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN), kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tanpa menamakan negeri berkenaan, beliau berkata negeri itu berpotensi mencapai ketiga-tiga indikator nilai ambang utama dalam waktu terdekat.

“Alhamdulillah, selain lima negeri yang telah beralih ke Fasa Dua Kawalan Pergerakan dalam PPN, terdapat beberapa negeri lagi yang menunjukkan perkembangan amat baik dan berpotensi untuk mencapai ketiga-tiga indikator nilai ambang utama dalam waktu terdekat,” katanya dalam catatan terbaharu Facebook rasminya hari ini.

Sabtu lalu, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Perlis, Kelantan, Perak, Pahang dan Terengganu beralih ke Fasa Dua PPN bermula hari ini selepas negeri terbabit berjaya mencapai nilai ambang ditetapkan.

MUHYIDDIN (atas kiri) pada mesyuarat Sidang Khas MKN melalui sidang video dari hospital.

Tiga indikator perlu dipatuhi bagi membolehkan peralihan kepada Fasa Dua PPN iaitu purata kes harian COVID-19 menurun di bawah 4,000 kes, kadar penggunaan katil di Unit Rawatan Rapi (ICU) pada paras sederhana dan kadar vaksinasi bagi populasi yang telah menerima dua dos lengkap mencapai 10 peratus.

Meskipun sedang menerima rawatan di hospital, Perdana Menteri hari ini mempengerusikan mesyuarat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) melalui sidang video dari hospital bagi membincangkan perkembangan terkini situasi pandemik COVID-19 dalam negara.

Muhyiddin, yang dimasukkan ke hospital sejak 30 Jun, berkata antara perkara dibincangkan termasuk pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang sedang berkuat kuasa di mukim-mukim di Selangor dan 14 lokaliti di Kuala Lumpur, serta laporan pemantauan setiap negeri di dalam fasa PPN.

Lapan daerah di Selangor melibatkan Petaling, Hulu Langat, Sepang, Gombak, Kuala Langat, Klang, Kuala Selangor dan Hulu Selangor selain 14 lokaliti di Kuala Lumpur dikenakan PKPD bermula 3 hingga 16 Julai.

Sementara itu Muhyiddin berharap situasi pandemik di negara ini dapat terus dikawal, dan lebih ramai rakyat dapat divaksin dalam masa terdekat berikutan penerimaan bekalan vaksin lebih banyak pada bulan ini.

“Saya juga ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada sukarelawan badan-badan amal, parti-parti politik, pihak swasta dan orang ramai yang tampil menghulur bantuan kepada rakyat Malaysia yang memerlukan pada masa ini, di samping bantuan-bantuan disampaikan oleh pihak kerajaan.

“Semoga amal jariah anda semua diberikan ganjaran oleh Allah S.W.T,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

363
Kongsi :
Previous post Langkah kanan ‘Tok Mat’, mula agih 4,500 bakul makanan
Next post 584 kes COVID-19 akibat varian baharu
Ubah saiz-+=