photo1648785491

Indeks jenayah negara Januari, Februari menurun

AYER KEROH 1 April – Indeks jenayah negara menunjukkan penurunan sebanyak 38 peratus atau 5,199 kes bagi tempoh dua bulan pertama tahun ini.

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Aidi Ismail berkata, bagi tempoh itu sebanyak 8,484 kes direkodkan manakala nilai ambang pula sebanyak 13,683 kes.

Aidi berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) juga bersedia dengan sebarang prosedur operasi standard (SOP) yang akan dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) susulan selepas pembukaan sempadan bermula hari ini.

“PDRM sedia mengawal pintu masuk negara bagi memastikan SOP dipatuhi, meskipun ada kelonggaran namun masih ada yang perlu terus diamalkan masyarakat.

“Saya harap masyarakat akan ambil tanggungjawab ini untuk mengawal penularan COVID-19 walaupun banyak aktiviti-aktiviti yang telah dilonggarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Jawatan Ketua Polis Melaka di Auditorium Ibu Pejabat Kontijen (IPK) Melaka di sini, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

32
photo1648789129 Previous post uKasih bantu miskin tegar keluar dari kepompong kemiskinan – KM
photo1648793276 Next post ‘Alhamdulillah, saf semakin rapat’