Kekal patuhi SOP COVID-19 ketika Thaipusam dan Tahun Baharu Cina – Khairy

KUALA LUMPUR, 17 Jan – Rakyat Malaysia diingatkan untuk sentiasa kekal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika sambutan Thaipusam esok dan juga Tahun Baharu Cina bulan hadapan

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dalam ciapan di akaun Tweeternya hari ini meminta orang ramai untuk terus memakai pelitup muka dan mengamalkan TRIIS – uji, lapor, asing, maklum dan dapatkan setiap masa; tukarkan kepada ‘MySJ Trace’ pada aplikasi MySejahtera mereka dan dapatkan dos penggalak.

“Kami telah lakukan dengan baik memastikan kadar jangkitan COVID-19 kekal berada di bawah kawalan ketika Krismas dan Tahun Baharu, walaupun berhadapan Omicron.

“Pada ketika kita sambut Thaipusam dan CNY (Tahun Baharu Cina) jumlah jangkitan harian boleh meningkat, jadi terus kekalkan SOP (terutamanya menggunakan pelitup muka), TRIIS, aktifkan ‘MySJ Trace’ di tempat sesak dan dapatkan dos penggalak,” katanya.

Khairy berkata sehingga kini 4,724,012 pengguna MySejahtera telah mengaktifkan MySJ Trace dan 2,179 kes positif telah muat naik interaksi mereka yang telah membantu memaklumkan orang lain yang berada dalam kawasan berdekatan untuk memantau untuk simptom atau lakukan ujian kendiri.

Beliau berkata sertailah komuniti MySJ untuk terus memastikan semua selamat.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

378
Previous post Remaja curi tabung masjid: Mahkamah Tinggi perintah jalani khidmat masyarakat
Next post Geng Micheal tumpas