Kerajaan tidak bercadang laksana PKP – PM

KUALA LUMPUR 6 Okt. – Kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara seperti sebelum ini, sebaliknya menggunakan kaedah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah itu (PKP) jika dilaksanakan sekali lagi boleh membawa kesan besar yang dikhuatiri akan meruntuhkan sistem sosial dan ekonomi negara.

“Apa yang akan dilakukan oleh kerajaan ialah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Secara Bersasar di kawasan-kawasan yang dikenal pasti mempunyai kes-kes COVID-19 yang tinggi.

“Dengan ini aktiviti ekonomi dan sosial di kawasan-kawasan lain yang tidak terjejas, boleh diteruskan dengan amalan SOP (Prosedur Operasi Standard) yang ketat dan penguatkuasaan undang-undang yang tegas,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam perutusan khas mengenai situasi semasa COVID-19 dari kediamannya, yang disiarkan secara langsung di beberapa stesen televisyen tempatan dan laman sosial Facebook hari ini.

Views:

160
Previous post Dua lagi kluster dikenal pasti, jumlah kluster aktif kini 39
Next post Tiada ‘double standard’ dalam mematuhi SOP KKM