Kesan waris bayi ditinggalkan dalam bakul

Masa Membaca:57 Saat

AYER KEROH 16 Februari – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Melaka sedang mengesan waris kepada kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang sebelum ini ditemui ditinggalkan dalam bakul pakaian di Taman Mutiara, Batu Berendam ketika masih bayi.

Pelindung Melaka Tengah, Hannah Litin berkata kanak-kanak diberi nama Maryam Alissa Abdullah, diselamatkan mengikut peruntukan Seksyen 17(1)(e)(ii) Akta Kanak-kanak 2001 kini dijaga oleh pasangan suami isteri berusia 35 tahun dari Paya Rumput.

Hannah berkata, hebahan untuk mengesan ibu bapa kandung kanak-kanak itu menerusi bantuan pihak media sudah dilaksanakan pada 2022, namun usaha sama diteruskan buat kali kedua oleh JKM berikutan tempoh perintah penjagaan mengikut Sub Seksyen 15(3) Akta Kanak-kanak 2001 akan tamat.

“Kanak-kanak ini yang ketika itu masih bayi ditemui oleh orang awam, badannya dibalut menggunakan kain batik dan ditinggalkan dalam bakul pakaian.

“Diharapkan pihak yang mempunyai maklumat mengenai ibu atau waris kanak-kanak ini menghubungi kami dengan kadar segera,” katanya menerusi satu kenyataan.

Waris atau orang ramai yang mengenali ibu kandung kanak-kanak terbabit boleh menghubungi Pelindung Kanak-kanak Daerah Melaka Tengah di talian 06-3333333

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

351
Kongsi :
Previous post Bomba Melaka siap siaga hadapi El Nino
Next post Kestabilan kerajaan faktor Melaka capai status sifar miskin tegar – KM
Ubah saiz-+=