KPKT cari kaedah lain kawal hartanah

Masa Membaca:56 Saat

KUALA LUMPUR 27 Ogos – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) akan menggunakan kaedah lain bagi mengawal isu unit rumah tidak terjual selain cadangan cukai pengosongan yang dikenakan ke atas pemaju yang gagal menjual unit masing-masing.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin bagaimanapun berkata cadangan membabitkan cukai pengosongan itu masih belum diputuskan pada ketika ini.

Menurutnya, pada masa ini cadangan tersebut dibuat berdasarkan maklumat diperolehi KPKT bahawa unit hartanah tidak terjual itu berharga RM500,000 ke atas.

“KPKT mengambil penetapan bahawa kita akan mencari kaedah lain untuk mengawal pemaju daripada membina rumah-rumah yang tidak bertepatan (sepadan) dengan permintaan.

“Sebelum pemaju memulakan pembinaan, KPKT akan meneliti samada apa yang dicadangkan pemaju ada projek ini wajar dan bertepatan dengan apa yang dikehendaki oleh rakyat,” katanya di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan Chang Lih Kang (PKR-Tanjong Malim) mengenai rasional cadangan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk melaksanakan cukai pengosongan terhadap pemaju perumahan yang gagal menjual rumah siap.

“Apabila kita berjaya membangunkan sistem data, barulah kita dapat memperolehi jangkaan sebenar. Ini kerana hanya selepas itu mereka (pemaju) mendapat akses kepada maklumat statistik bagi perancangan pembinaan mereka bagi masa depan,” katanya.

— BERNAMA

Views:

314
Kongsi :
Previous post Kerajaan telah mulakan rancangan pemerkasaan ekonomi selanjutnya – Tengku Zafrul
Next post Nilai moratorium dianggarkan RM74.3 bilion setakat 14 Ogos
Ubah saiz-+=