Malaysia terus komited terhadap pengharaman senjata nuklear

Masa Membaca:1 Minit, 1 Saat

KUALA LUMPUR, 22 Jan – Malaysia mengesahkan komitmen tidak berbelah bahagi terhadap pengharaman senjata nuklear dan akan terus bekerjasama erat dengan negara-negara lain ke arah mewujudkan dunia yang bebas ancaman senjata nuklear.

Kementerian Luar (Wisma Putra) dalam satu kenyataan hari ini berkata Malaysia membuat kenyataan itu sempena ulang tahun pertama penguatkuasaan Triti Mengenai Pengharaman Senjata Nuklear (TPNW) pada hari ini.

“Malaysia percaya bahawa TPNW mengukuhkan norma global bahawa ancaman senjata nuklear tidak boleh diterima sama sekali dan adalah penting bagi perjanjian itu diterima pakai semua pihak dengan kadar segera.

“Pada kesempatan ini, Malaysia terus menggalakkan negara-negara lain untuk mempercepatkan penyertaan mereka terhadap Triti berkenaan sebagai menzahirkan komitmen mereka terhadap pelucutan senjata secara umum dan lengkap serta penghapusan senjata nuklear sepenuhnya,” kata kenyataan itu.

Perjanjian itu adalah surat cara antarabangsa pertama yang mengharamkan segala aktiviti yang berkaitan dengan senjata nuklear, termasuk pembangunan, pengujian, pembuatan, perolehan, pemilikan, penyimpanan, penempatan dan penggunaannya.

Malaysia menandatangani TPNW sebaik sahaja ia dibuka untuk ditandatangani pada 20 Sept 2017 dan meratifikasi perjanjian itu pada 30 Sept 2020, sekaligus menjadikan Malaysia sebagai negara pihak ke-46 kepada TPNW.

Sehingga kini, 86 negara telah menandatanganinya dan 59 negara telah meratifikasi perjanjian itu. – BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

827
Kongsi :
Previous post COVID: 44.4 peratus individu dewasa terima dos penggalak setakat semalam
Next post Kerajaan benarkan guru, petugas Kemas berpolitik berkuat kuasa serta-merta – PM
Ubah saiz-+=