Mangsa banjir di Langkawi meningkat

Masa Membaca:58 Saat

ALOR SETAR, 19 Okt – Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) di daerah Langkawi meningkat kepada 62 orang setakat 12 tengah hari berbanding 49 orang yang dicatatkan, semalam.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Langkawi Kapt (PA) Ahmad Shahfikri Darus berkata kesemua mangsa daripada 18 keluarga itu ditempatkan di Dewan Syifak, Padang Matsirat yang dibuka sejak Ahad malam lepas.

“Seramai 28 lelaki dewasa, 22 wanita dewasa, tujuh kanak-kanak lelaki dan lima kanak-kanak perempuan ditempatkan di PPS berkenaan.

“Antara kawasan yang terjejas di Langkawi ialah Kampung Teluk Yu, Kampung Sungai Itau, Kampung Kilim, Tanjung Rhu, Kampung Tua, Kampung Pasir Hitam dan Kampung Telaga Ayer Hangat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu, Ahmad Shahfikri berkata lokasi yang turut terjejas ialah Tabika Kemas Pasir Hitam, Jalan Kelubi, Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Tuba, Jalan Penarak, Kampung Belanga Pecah, SK Seri Lagenda, Simpang Tiga Nyior Cabang, Kampung Padang Gong, Jalan Kedawang dan hadapan Padang Mat Sirat.

“Antara agensi yang ditugaskan membantu mangsa banjir di PPS adalah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM),” katanya.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1895
Kongsi :
Previous post NADMA anjur bengkel tingkat kesiapsiagaan agensi dalam pengurusan bencana
Next post Jualan Pesta Deepavali tarik 30,000 pengunjung, meriahkan sambutan Deepavali
Ubah saiz-+=