Pemain industri pakej haji harap kuota jemaah haji Malaysia ditingkatkan

KUALA LUMPUR, 27 Mac – Pemain industri pakej haji berharap kerajaan Arab Saudi dapat meningkatkan kuota untuk rakyat Malaysia mengerjakan ibadah haji di negara itu melebihi 32,000 jemaah sebelum ini.

Ketua Pegawai Eksekutif TH Travel & Services Sdn Bhd Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali berkata ini kerana sejak 2019 tiada kemasukan jemaah haji dibenarkan ke Tanah Haram ekoran pandemik COVID-19.

“Tahun ini diharapkan ada dan disertai dengan penambahan kuota sedia ada (32,000). Itulah harapan semua orang. Pemain industri berkenaan pakej haji dan umrah terasa (impak) ketiadaan jemaah selama tiga tahun iaitu pada 2020, 2021 dan tahun ini.

“Jika sudah tiga tahun tertunggak yang melibatkan jumlah lebih kurang 90,000 jemaah dan jika kuota 32,000 seperti biasa (sebelum COVID-19) maka ramai lagi akan tertunda dan lambat untuk menyelesaikan tunggakan jemaah,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ahmad Ruzman berkata demikian pada sesi taklimat agensi pelancongan umrah dan haji negara oleh Kementerian Luar Arab Saudi di Malaysia di sini hari ini.

Taklimat tersebut melibatkan pengenalan aPemain industri pakej haji harap kuota jemaah haji Malaysia ditingkatkanplikasi baharu yang akan dilancarkan esok bagi memudahkan proses jemaah umrah dan haji serta mempercepatkan operasi Imigresen Arab Saudi di Jeddah dan Madinah serta Kedutaan Arab Saudi di Malaysia.

Ahmad Ruzman berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Idris Ahmad kini sedang berada di Arab Saudi untuk lawatan kerja dan berharap dapat membawa pulang berita baik kepada jemaah negara.

Mengenai sesi taklimat melibatkan 106 agensi umrah dan haji Malaysia hari ini, Ahmad Ruzman berkata ia diadakan bagi memudah cara pengendalian jemaah yang akan berkunjung ke Arab Saudi untuk ibadat umrah atau haji.

Beliau berkata dengan pengenalan aplikasi tersebut, syarikat yang terlibat dengan umrah dan haji akan dapat memanfaatkannya dan menambah baik pengendalian jemaah Malaysia sedia ada.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

582
Previous post Tumpahan belerang dikaitkan punca ikan mati terdampar
Next post Kos pengambilan pekerja domestik Indonesia diumumkan selepas MoU – Awang