Penyatuan seni silat di Perkampungan Hang Tuah

Masa Membaca:56 Saat

DUYONG 4 Julai – Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Duyong Mohd Noor Helmy Abdul Halem bercadang untuk menjadikan Perkampungan Hang Tuah bagi menyatukan seni mempertahankan diri silat di kawasan terbabit.

Beliau berkata penyatuan kesemua persatuan silat dalam DUNnya itu dilaksanakan apabila penyelenggaraan di kawasan itu siap.

Katanya, kira-kira lima persatuan seni silat yang aktif bergerak dalam DUN tersebut.

“Hari ini saya baharu sahaja meluluskan permohonan Persatuan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia Negeri Melaka yang mahu menggunakan Dewan Japerun Duyong sebagai pusat latihan dan saya benarkan mereka guna secara percuma.

“Di Duyong sahaja, terdapat beberapa lagi persatuan silat yang aktif dan menjalankan latihan seperti di Gelanggang Taman Seri Duyong Seksyen 2, Gelanggang Desa Duyong dan Gelanggang Solok Bukit, Bukit Baru.

“Saya bercadang apabila Perkampungan Hang Tuah sudah siap nanti, di dalamnya ada gelanggang silat, jadi kita akan adakan penyatuan persatuan-persatuan ini mengikut kesesuaian,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

Mengulas lanjut, Mohd Noor Helmy berkata, beliau berharap sukan silat itu akan terus aktif dan dapat memberi ilmu mempertahankan diri dan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat khususnya DUNย Duyong.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1230
Kongsi :
Previous post Tragedi kepala air: Satu lagi mayat dijumpai pagi ini
Next post UMNO Melaka bantu kempen PRN Negeri Sembilan
Ubah saiz-+=