Perbincangan mekanisme subsidi minyak masak di peringkat akhir- Khairuddin

Masa Membaca:1 Minit, 14 Saat

KUALA LUMPUR 23 Jun – Kerajaan sedang di peringkat akhir perbincangan bagi menentukan mekanisme terbaik subsidi minyak masak dalam botol dengan kapasiti dua kilogram (kg) atau lima kilogram, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali.

Beliau berkata perkara itu akan dibentangkan dalam mesyuarat mingguan Kabinet pada Rabu sebelum dapat diputuskan dan diumumkan kepada rakyat seawal minggu hadapan.

Katanya perbincangan antara tiga kementerian berkaitan iaitu Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, serta Kementerian Kewangan telah dijalankan, termasuk bersama pembekal minyak sawit mentah, pemborong serta pihak berkepentingan lain.

MOHD Khairuddin (kanan) disoal pengacara Sayed Munawar Sayed Mohd Mustar dalam perbincangan bertajuk ‘Harga Sawit dan Minyak masak: Rezeki atau Beban’

“Di peringkat KPPK yang menjaga hal ehwal pembekal minyak sawit mentah, kita telah berbincang dan mencadangkan cara terbaik bagi memastikan rakyat menikmati harga minyak masak 2kg atau 5kg yang rendah.

“Cuma kita masih belum dapat umumkan hari ni memandangkan perkara ini belum diputuskan di peringkat Kabinet lagi,” katanya dalam program Bicara Politikonomi di TV1 bertajuk ‘Harga Sawit dan Minyak masak: Rezeki atau Beban’, malam tadi.

Beliau berkata KPPK turut mencadangkan kepada kerajaan pelaksanaan mekanisme jangka masa panjang atau subsidi bersasar minyak masak seperti yang sedang dilaksanakan untuk minyak petrol ketika ini.

“Cadangan mekanisme subsidi bersasar ini masih diperincikan dan ia bertujuan menangani isu ketirisan dalam pembekalan minyak masak,” tambahnya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

587
Kongsi :
Previous post Kerajaan akan teliti semula dasar penempatan Bukit Malut
Next post Bapa disyaki beri bayi lima bulan minum arak, ditahan
Ubah saiz-+=