Sidang kemuncak bersama Islam dan Arab gesa UNSC segera lakukan gencatan senjata, sekat pengepungan ke atas Gaza

Masa Membaca:3 Minit, 7 Saat

RIYADH, 12 Nov — Sidang Kemuncak Tergempar Islam dan Arab yang baru sahaja selesai menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) membuat keputusan tegas dan memuktamadkan segera gencatan senjata di Gaza serta menyekat sebarang tindakan Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa.

Dalam kenyataan akhir yang dikeluarkan malam tadi pada penghujung sidang tergempar sehari bagi membincangkan pencerobohan Israel yang berterusan ke atas Palestin itu, negara-negara peserta menggesa agar ditamatkan segera pengepungan terhadap Gaza dan membenarkan konvoi bantuan kemanusiaan Arab, Islam dan antarabangsa memasuki Gaza.

“Menggesa Majlis Keselamatan PBB untuk mengambil keputusan yang tegas dan memutamadkan keputusan untuk melaksanakan gencatan senjata dan menyekat pihak berkuasa pendudukan penjajah yang melanggar undang-undang antarabangsa, undang-undang kemanusiaan antarabangsa, serta resolusi legitimasi antarabangsa, iaitu yang terbaharu Resolusi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. No. A/ES-10/L.25 bertarikh 26/10/2023.

“Tidak bertindak dianggap sebagai satu persekongkolan yang membolehkan Israel meneruskan pencerobohan kejamnya yang membunuh orang yang tidak bersalah, kanak-kanak, orang tua, dan wanita, serta meranapkan bumi Gaza,” menurut kenyataan itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berucap pada sidang kemuncak bersama itu telah menggesa semua negara anggota Liga Arab dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk secara konsisten dan tegas menyeru gencatan senjata dilakukan segera dan mempercepatkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza.

Ummah menurutnya, mengharapkan hasil yang nyata dan tindakan konkrit daripada Sidang Kemuncak Tergempar Islam dan Arab yang berlangsung sehari.

“Saya menyeru setiap daripada kita untuk menggunakan saluran dan rangkaian diplomatik secara strategik dalam setiap dialog dan di setiap peringkat, sama ada dua hala atau pelbagai hala, serantau atau antarabangsa.

“Marilah kita secara konsisten dan tegas menyeru perkara berikut dalam kempen diplomatik bersepadu untuk melaksanakan gencatan senjata serta-merta dan mempercepatkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza,” kata Perdana Menteri.

Berlangsung di Pusat Konvensyen Raja Abdulaziz di sini, Sidang Kemuncak Tergempar Islam Arab bersama itu  untuk membincangkan pencerobohan Israel ke atas Palestin dihoskan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman yang juga Perdana Menteri Arab Saudi.

Kenyataan Akhir itu turut menyeru UNSC untuk segera meluluskan resolusi yang mengecam pengeboman biadap tentera Israel terhadap hospital di Semenanjung Gaza, menghalang perubatan, makanan dan bahan api serta memutuskan perkhidmatan penting seperti elektrik, air, komunikasi dan akses Internet.

“Tindakan hukuman kolektif ini sama dengan jenayah perang mengikut undang-undang antarabangsa. Kami menekankan keperluan untuk mengenakan resolusi ini terhadap Israel, kuasa pendudukan, untuk memastikan pematuhan undang-undang antarabangsa dan segera menghentikan tindakan biadab dan tidak berperikemanusiaan ini.

“Kami menekankan keperluan untuk menarik balik sekatan yang telah dikenakan Israel ke atas Semenanjung Gaza selama bertahun-tahun lamanya,” menurut kenyataan itu dengan menambah Israel dan semua negara di rantau ini tidak akan menikmati keselamatan dan keamanan kecuali jika rakyat Palestin menikmati keselamatan dan keamanan serta mendapatkan kembali semua hak mereka yang telah dirampas.

Sidang Kemuncak Tergempar Bersama Islam dan Arab itu juga menggesa agar pendakwa raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) menyelesaikan siasatan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan yang dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin di semua wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Al-Quds Timur.

Ia akan menugaskan Sekretariat Agung OIC dan Liga Arab untuk membuat susulan terhadap pelaksanaan siasatan ini dan menubuhkan dua unit pemantauan undang-undang khusus untuk mendokumentasikan jenayah Israel yang dilakukan di Semenanjung Gaza sejak 7 Okt.

“Unit itu kemudiannya akan menyediakan prosiding undang-undang mengenai semua pelanggaran undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang dilakukan oleh Israel, kuasa pendudukan, terhadap rakyat Palestin di Semenanjung Gaza dan seluruh wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Al-Quds Timur,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan Akhir itu turut menuntut semua negara untuk menghentikan eksport senjata dan peluru ke Israel yang digunakan oleh tentera dan peneroka haram pengganas mereka untuk membunuh rakyat Palestin, memusnahkan rumah mereka dan infrastruktur penting lain.

— BERNAMA

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

802
Previous post 300 peluang kerja untuk graduan TVET
Next post Kerajaan kaji syor naikkan harga siling beras putih tempatan