Sokong usaha naik taraf MBMB jadi dewan bandaraya

AYER KEROH 10 Mac – Kerajaan Negeri menyokong hasrat untuk menaiktaraf Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) kepada status dewan bandaraya pada masa akan datang.

Mengulas mengenai hasrat itu Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, untuk ke arah itu MBMB perlu melakukan kajian yang lebih menyeluruh dan terpeinci.

Sulaiman berkata sebelum ini dikhabarkan Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Zaidi Attan bersama Datuk Bandar MBMB, Datuk Shadan Othman berusaha membawa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu ke tahap lebih tinggi iaitu pembentukan Dewan Bandaraya Melaka Bersejarah.

“Sudah pasti saya menyokong penuh dan sememangnya menjadi hasrat saya untuk menjadikan Melaka sebagai sebuah negeri yang maju.

“Selain kajian terperinci ia juga bergantung kepada kebolehan dan keupayaan MBMB untuk mencapai tahap itu,” katanya pada sidang media selepas Perhimpunan Bulanan Kerajaan Negeri Melaka Bil 1/2023 di Dataran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), di sini, hari ini.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Wira Zaidi Johari; Exco Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Zaidi Attan; Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Industri Asas Tani negeri Datuk Abdul Razak Abdul Rahman barisan Exco Kerajaan Negeri dan Datuk Bandar MBMB, Datuk Shadan Othman

Sementara itu, Shadan Othman berkata kajian untuk pembentukan dewan bandaraya memerlukan tempoh kira-kira setahun.

“Seperti diumum Ketua Menteri, kita berbesar hati dan bersedia untuk membuat kajian menubuhkan dewan bandaraya.

“Keputusan itu nanti kita akan bentangkan ke peringkat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN), Perlu buat kajian dahulu.

“Saya difahamkan untuk menubuhkan dewan bandaraya memerlukan kriteria tertentu seperti pungutan hasil lebih RM200 juta ke atas. Ikutkan hasil kita sudah capai, tetapi ada lagi kriteria lain perlu dipenuhi,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

602
Previous post Indahkan landskap destinasi tumpuan pelancong – KM
Next post Tayar terpakai jadi hiasan bernilai