Syarifuddin juara FIM CEV Moto3 di Barcelona

Masa Membaca:1 Minit, 18 Saat

KUALA LUMPUR 14 Jun – Pelumba muda Syarifuddin Azman memenangi perlumbaan pertama Moto3 Kejohanan FIM CEV Repsol 2021 di Litar Catalunya, Sepanyol semalam.

Walaupun bermula dari kedudukan ke-10, pelumba berusia 20 tahun itu menamatkan saingan 16 pusingan dengan mencatat 29 minit dan 32.553 saat, meninggalkan dua pelumba Sepanyol, David Munoz Rodriguez dan Jose Antonio Rueda Ruiz, masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

Pelumba SIC Racing itu, bagaimanapun tidak bernasib baik pada perlumbaan kedua selepas tersingkir pada pusingan ke-11.

SYARIFUDDIN mengucapkan terima kasih kepada semua pihak terbabit termasuk pengurus pasukannya. Foto Facebook MotoGP Malaysia.

Mengumpul 25 mata hasil kemenangan hari ini, membantu Syarifuddin menduduki tangga ke-10 dalam kejuaraan dunia dengan 31 mata.

Sementara itu dalam perlumbaan kedua Moto2, walaupun bermula di petak ke-20, Adam Norrodin berjaya menghampiri podium dengan kedudukan keempat, dengan catatan masa 30:22.746s.

Pelumba tuan rumah, Fermin Aldeguer dan rakan sepasukannya, Alonso Lopez, dari Boscoscuro Talent Team-Ciatti, masing-masing meraih tempat pertama dan kedua manakala pelumba Jerman, Lukas Tulovic mendapat tempat ketiga.

Terdahulu dalam Perlumbaan pertama, nasib malang menimpa Adam apabila tersingkir di pusingan ke-12.

Adam kini memperoleh 58 mata dalam kedudukan kejohanan, ketinggalan 67 mata kepada pendahulu Aldeguer.

Sementara itu, dalam kejuaraan European Talent Cup (ETC) pula menyaksikan Sharul Ezwan Mohd Sharil meraih tempat ke-14 apabila melengkapkan 15 pusingan dalam tempoh 28:40.727s manakala Muhammad Hakim Danish Ramli di kedudukan ke-19 dengan catatan 28:41.672s.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

578
Kongsi :
Previous post Lelaki melecur dalam insiden kebocoran gas oksigen di HKL
Next post Pasar Besar MBMB ditutup, 15 peniaga positif COVID-19
Ubah saiz-+=