12,907 calon SPM Melaka duduki peperiksaan

BUKIT KATIL 20 Februari – Seramai 12,907 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 seluruh Negeri Melaka menduduki peperiksaan itu, pagi ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, kesemua calon menduduki peperiksaan bertulis di 102 pusat seluruh negeri ini.

“Daripada keseluruhan jumlah calon, dua orang menduduki peperiksaan di Hospital Besar Melaka dan Hospital Mahkota, kerana masalah kesihatan.

“Malah seramai 11,037 calon adalah daripada Sekolah Kerajaan, Bantuan Kerajaan dan Sekolah Agama Bantuan Rakyat. Sementara itu 694 pula adalah calon sekolah dibawah agensi kerajaan selain Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) (Maktab Rendah Sains Mara).

“Manakala bagi Sekolah Agama Negeri pula ada 23 calon, diikuti Sekolah Swasta yang berdaftar dengan KPM (211) dan seramai 942 adalah calon Persendirian,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas meninjau hari pertama SPM 2022 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Baru.

Menurut beliau, seramai 1,235 orang petugas peperiksaan juga dilantik bagi memastikan peperiksaan berjalan dengan lancar.

Terdahulu, Sulaiman turut menyampaikan sumbangan berjumlah RM3,000 kepada SMK Bukit Baru, sebagai perbelanjaan makanan bagi calon SPM di sekolah itu.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

879
Previous post Khatan percuma, kuranglah beban sikit
Next post Belanjawan 2023: Sulaiman harap peruntukan penyuraian trafik, pendidikan diluluskan