Batu disangka bom

AYER MOLEK 18 Okt. – Objek yang didakwa bom yang ditemui orang awam di Kampung Solok Jenuang, di sini malam tadi bukanlah bahan letupan sebaliknya bahan mampatan simen yang digunakan sebagai batu tanda.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan daripada orang awam mengenai penemuan itu pada jam 11.05 malam tadi.

Katanya, siasatan awal mendapati kawasan penemuan itu merupakan kawasan tanah lapang yang baru dibersihkan jentera pertanian.

“Siasatan lanjut mendapati objek berkenaan ditemui ketika proses pembersihan tanah tersebut dan ianya di letakkan di bawah pokok berhampiran dengan Jalan Jenuang, laluan yang digunakan penduduk kampung,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata susulan penemuan itu, pihaknya meminta bantuan Unit Pemusnah Bom (UPB) dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka untuk menjalankan pemeriksaan.

“Hasil pemeriksaan bagaimanapun mendapati objek tersebut bukan sejenis bom atau bahan letupan, sebaliknya bahan mampatan simen dan besi, yang dijadikan sebagai batu sempadan tanah atau batu tanda.

“Berikutan itu, kerja-kerja ‘flushing’ oleh UPB diteruskan di kawasan tersebut bagi menentukan sama ada kawasan berkenaan bebas dan selamat dari sebarang bahan letupan lain yang mungkin tertanam di kawasan itu,” katanya.

Views:

118
Previous post Siap siaga hadapi bencana banjir dalam norma baharu
Next post Tarik ramai pengunjung ke Kolam Air Panas Cherana Putih