COVID-19: Satu kes dikesan di Masjid Tanah

AYER KEROH 5 Okt. – Seorang lagi individu dikesan positif COVID-19 di Masjid Tanah, menjadikan penambahan satu lagi rekod penularan dicatatkan di negeri ini, hari ini.

Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri Rahmad Mariman berkata, kes yang direkodkan membabitkan penularan individu yang pulang dari Sabah, baru-baru ini.

Bagaimanapun katanya, ujian pengesanan kontak rapat dan proses siasatan sedang dijalankan Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menjejaki penularan yang berlaku di negeri ini.

“Kes yang berlaku ini mempunyai kaitan dengan individu yang baru pulang dari Sabah dan siasatan masih diteruskan bagi menjejaki kontak rapat ini.

“Kerajaan negeri menasihatkan orang ramai agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan agar mengekang penularan yang berlaku.

“Biarpun keputusan yang diambil sewaktu tiba di Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) di dapati negatif individu yang terlibat perlu menjalani kuarantin di rumah.

“Mana-mana indivdu yang baru pulang dari Sabah diminta memandang serius kepada perkara ini dan perlu mengurangkan pergerakan dengan mengambil pendekatan keluar rumah, jika mempunyai keperluan penting,” katanya ketika dihubungi Melaka Hari Ini.

Views:

170
Previous post COVID-19: PM jalani kuarantin kendiri 14 hari
Next post Tiada aktiviti pembelian panik di Melaka