Kok Kiew letak jawatan Pengerusi DAP Melaka

Masa Membaca:1 Minit, 2 Saat

MELAKA 21 Nov – Datuk Tey Kok Kiew hari ini melepaskan jawatan sebagai Pengerusi DAP Melaka berkuatkuasa serta-merta susulan kekalahan parti itu mengekalkan empat kerusi ditandinginya dalam Pilihan Raya Negeri (PRN).

Memetik laporan portal Malaysiakini, Kok Kiew berkata keputusan itu dibuat susulan DAP gagal mempertahankan empat daripada lapan kerusi DUN yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Sehubungan itu, beliau memohon maaf dan bertanggungjawab atas kekalahan itu sekali gus mengakibatkan Pakatan Harapan (PH) gagal membentuk kerajaan negeri.

“Kita bukan sahaja gagal membentuk kerajaan negeri yang baru, malah lapan kerusi yang kita menangi pada pilihan raya umum 2018 telah berkurangan kepada empat.

“Ini adalah keputusan peribadi saya dan saya ingin memohon maaf kepada ahli DAP, rakan sekutu PH dan penyokong kami kerana gagal mencapai sasaran kami.

“Sebagai ketua negeri, saya mesti bertanggungjawab sepenuhnya ke atas keputusan pilihan raya negeri. Saya dengan ini mengumumkan bahawa saya meletakkan jawatan sebagai ketua negeri, berkuat kuasa serta-merta,” katanya.

Tambahnya, meskipun meletakkan jawatan sebagai pemimpin parti negeri namun keahliannya dalam parti itu masih kekal.

Dalam PRN Melaka, DAP gagal mempertahankan kerusi Gadek, Machap Jaya, Bemban, Duyong manakala empat lagi kerusi kekal dimenangi iaitu Kota Laksamana, Kesidang, Bandar Hilir dan Ayer Keroh.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1064
Kongsi :
Previous post PRN Melaka bukti demokrasi negara positif – Penganalisis Politik
Next post UMNO Bahagian Jasin sokong penuh pelantikan Ketua Menteri
Ubah saiz-+=