Malaysia rekod 4.5 juta pelancong suku pertama 2023

Masa Membaca:1 Minit, 0 Saat

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Malaysia merekodkan kedatangan pelancong asing seramai 4.5 juta setakat suku pertama tahun ini, kebanyakannya dari negara ASEAN, sekali gus menyaksikan perkembangan positif industri pelancongan negara.

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Khairul Firdaus Akhbar Khan berkata jika momentum berkenaan berterusan, pihaknya yakin dapat mencapai sasaran 16.1 juta kedatangan pelancong tahun ini yang dianggar menjana lebih RM49 bilion pendapatan pelancongan.

โ€œKejayaan ini antara lain disumbang oleh pemulihan kebanyakan negara daripada COVID-19 yang menyaksikan pembukaan sempadan negara, termasuk yang terbaharu pembukaan sempadan negara oleh China,โ€ katanya kepada Bernama.

Menerusi kerjasama erat dengan Tourism Malaysia, Khairul Firdaus berkata, lebih banyak program dan inisiatif akan dilaksanakan dalam memastikan Malaysia terus menjadi tumpuan pelancong seluruh dunia.

Beliau berkata selain negara-negara serantau, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dan Tourism Malaysia juga mengenal pasti tumpuan pasaran melibatkan negara Timur Tengah, China, India dan juga Eropah.

Katanya, kekayaan alam semula jadi dan keindahan Sabah, Sarawak serta negeri-negeri lain turut menarik kedatangan pelancong dari China, Taiwan dan Korea.

Sebelum pandemik COVID-19, pelancong China merupakan pengunjung antarabangsa utama ke Sabah dengan 598,566 orang direkodkan pada 2019.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1449
Kongsi :
Previous post 20,000 dijangka serbu Karnival Minggu PMKS Zon Selatan
Next post Misi Kuala Linggi sifar dadah
Ubah saiz-+=