Pengangkutan awam beroperasi seperti biasa sepanjang sekatan pergerakan penuh

0
403
Foto- FB Wee Ka Siong.

PUTRAJAYA 13 Jun – Semua perkhidmatan pengangkutan awam termasuk teksi dan e-hailing dibenarkan beroperasi sepanjang pelaksanaan sekatan pergerakan penuh yang dilanjutkan sehingga 28 Jun ini dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ketat, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata setiap kenderaan penumpang pengangkutan awam teksi dan e-hailing dihadkan kepada dua orang iaitu seorang pemandu dan seorang penumpang, termasuk kenderaan bersaiz lebih besar seperti pacuan empat roda (4WD) dan van.

MENTERI Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong. Foto fail.

“Pengguna pengangkutan awam perlu mendapatkan kebenaran rentas negeri atau rentas daerah daripada pihak polis sekiranya menggunakan mana-mana mod pengangkutan awam bagi perjalanan yang berkaitan,” katanya dalam kenyataan semalam.

Wee berkata pemandu teksi perlu mendapatkan surat kebenaran beroperasi daripada Sistem Maklumat Industri Logistik (SMILE) di https://application.mot.gov.my. manakala pemandu e-hailing pula boleh mendapatkan salinan surat kebenaran Kementerian Pengangkutan (MOT) yang telah diberikan kepada syarikat operasi e-hailing masing-masing.

Beliau berkata surat tersebut dan Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) yang dikeluarkan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) diperlukan sebagai bukti kebenaran beroperasi di sekatan jalan raya (SJR).

Wee berkata kesemua pemain industri yang telah mendapat kelulusan di bawah SMILE sebelum 1 Jun lalu boleh memuat turun semula surat pengesahan beroperasi dalam laman sesawang sama tanpa perlu mendaftar semula.

Sekatan pergerakan penuh di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang sepatutnya berakhir 14 Jun ini disambung untuk tempoh dua minggu lagi, berkuat kuasa 15 Jun hingga 28 Jun ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan tersebut dibuat setelah mengambil kira jumlah kes harian yang masih tinggi iaitu melebihi 5,000 kes sehari.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.