PKPB di Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan bermula tengah malam ini

KUALA LUMPUR 5 Okt. – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dilaksanakan di Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan di Sabah, berkuat kuasa 12.01 tengah malam Rabu ini (7 Okt).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pelaksanaan PKPB itu bertujuan membendung jangkitan dan penularan COVID-19 di tiga lokasi itu, selain membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

“Pergerakan keluar masuk di ketiga-tiga kawasan PKPB ini adalah tidak dibenarkan dan hanya perkhidmatan perlu termasuk kilang-kilang dan rantaian yang berkaitan dalam perkhidmatan perlu sahaja dibenarkan.

“Pihak Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), akan menyenaraikan jenis perkhidmatan perlu yang terlibat di kawasan terlibat,” katanya dalam kenyataan berhubung Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) hari ini.

Beliau berkata sepanjang tempoh PKPB itu, kemasukan ke Sabah juga adalah tidak dibenarkan kecuali bagi warganegara yang berasal dari Sabah, pemegang pas yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Negeri Sabah bagi mereka yang berada di Semenanjung, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan, serta pasangan yang menjalankan perkhidmatan perlu.

Views:

118
Previous post Rakan maut kereta dinaiki bertembung
Next post UTeM iktiraf sumbangan ahli akademik