Saya sedih 10 kali minta kerja gagal – Abdul Qahhar

TANJUNG BIDARA 2 April – “Saya sangat sedih dan pilu kerana sudah 10 kali memohon kerja tetapi ditolak semata-mata kerana kaki kanan saya sudah dimasukkan besi,” kata Abdul Qahhar Idris, 31.

Dia sebelum ini cuba memohon pelbagai kerja seperti pembantu kedai makan dan ejen kereta sewa namun gagal berikutan masalah kaki kanannya.

Menceritakan kisahnya, Abdul Qahhar berkata, dia terbabit kemalangan selepas motosikal ditunggang terbabas ketika mengelak melintas di Jalan Ayer Molek-Masjid Tanah pada Jul tahun lalu.

“Akibat kejadian itu, pergelangan kaki kanan saya terpaksa dipasang besi menyebabkan kaki saya tidak kuat seperti sebelum ini.

“Apabila saya memberitahu pemilik kedai, kaki kanan saya tidak berapa kuat, mereka terus menolak permohonan saya untuk mendapatkan kerja,” katanya ketika ditemui, semalam.

Katanya, dia dan isteri, Siti Rohana Yazid, 31, bersyukur apabila Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) memberikan bantuan Hilang Upaya Sementara dari Ogos hingga Dis lalu.

“Bermula Jan hingga sekarang saya tidak ada apa-apa sumber pendapatan dan terpaksa bergantung kepada pendapatan isteri sebagai jurutol.

“Saya merayu peniaga supaya menerima saya bekerja untuk membantu saya menampung perbelanjaan keluarga,” katanya.
Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

158
Previous post Melaka, Negeri Sembilan, Perlis catat skor tinggi bandar bahagia
Next post Pengadil wanita bakal adili Piala Datin Seri Utama Munira edisi akan datang