Sidang DUN: 1,415 dapat kerja hasil pelaburan baharu di Melaka – Ab Rauf

SERI NEGERI 13 Disember – Jumlah pelaburan RM4.4 bilion yang masuk ke Negeri Melaka setakat September lalu mewujudkan sebanyak 1,415 peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.

Exco Kanan Pelaburan, Perindustrian, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata peluang pekerjaan itu melibatkan pelaburan dalam sektor premier, pertanian, perikanan, perladangan dan komuditi, pembuatan serta perkhidmatan.

“Kemasukan nilai pelaburan baharu di Melaka sehingga Jun lalu berjumlah RM3.24 bilion.

“Semalam Ketua Menteri maklumkan setakat September jumlah pelaburan memasuki dan dikeluarkan secara rasmi oleh MIDA (Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia) adalah RM4.4 bilion,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Fairul Nizam Roslan (BN-Asahan) mengenai tawaran untuk menarik pelabur masuk ke Melaka pada Persidangan Keempat (Bajet), Penggal Pertama, Dewan Undangan Negeri Yang Kelima Belas di Dewan Undangan Negeri, di sini, hari ini.

Tambahnya merujuk kepada status ‘My Future Job Perkeso’, sehingga 17 November lalu jumlah kekosongan pekerjaan yang aktif diiklankan adalah sebanyak 8,169 jawatan merangkumi semua sektor-sektor premier.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1100
Previous post Sidang DUN: Kadar pengangguran Melaka menurun
Next post Sidang DUN: Adly garis tiga teras utama bantu Menteri Pertahanan