Sidang DUN: Kadar bantuan mangsa bencana dinaikkan

SERI NEGERI 12 Disember – Nasib rakyat yang ditimpa bencana terus diberi perhatian apabila Kerajaan Negeri bersetuju menaikkan kadar bantuan demi meringankan beban mereka.

Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, bantuan itu khusus buat mangsa banjir, ribut dan kebakaran di negeri ini.

“Kerajaan negeri akan menaikkan kadar sumbangan buat mangsa banjir daripada RM200 kepada RM300 bagi yang mengalami kerosakan sebahagian, manakala RM500 kepada RM700 buat kerosakan keseluruhan.

“Kita turut memberi kadar bantuan ribut dan kebakaran dengan anggaran 33 hingga 100 peratus,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Rang Undang-Undang Enakmen Perbekalan (2023) 2022 pada Persidangan Keempat (Bajet), Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Melaka Yang Kelima Belas, di Dewan Persidangan DUN, di sini, hari ini.

Dalam mengurangkan risiko banjir di negeri ini, Sulaiman turut mencadangkan beberapa penyelesaian misalnya Projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Sungai Durian Tunggal, Sungai Baru, Lubok Cina Fasa 2, Asahan dan Sungai Melaka Fasa 2.

“Kerajaan negeri juga memohon pertimbangan kerajaan persekutuan untuk meneruskan pelaksanaan inisiatif Kajian Pelan Induk Saliran Mesra Alam (PISMA) dengan kerjasama beberapa agensi bernilai RM8.4 Juta,” katanya.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

659
Previous post Sidang DUN: Teguh Bersama, Makmur Melaka jadi tema Bajet 2023 Negeri Melaka
Next post Sidang DUN: Isu kos sara hidup keutamaan Bajet 2023 Negeri Melaka – KM