UMNO terus sokong Kerajaan PN – Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR 27 Okt. – Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO malam tadi memutuskan untuk mengekalkan keputusan terdahulu untuk mendukung kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin selain tidak menjalin kerjasama dengan PKR dan DAP.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu juga terus menggesa ditambah baik prinsip kerjasama yang harus berpaksikan nilai penghormatan dan konsensus politik.

“Mesyuarat juga memutuskan agar kerajaan mengambil pendekatan yang lebih inklusif melangkaui perbezaan ideologi parti dalam menangani pandemik COVID19 dan kesan negatif ekonomi yang dihadapi rakyat yang sedang susah dan gelisah,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Dalam mesyuarat hampir empat jam itu juga, Ahmad Zahid berkata Majlis Kerja Tertinggi Umno juga menyarankan agar inisiatif Rekonsiliasi Nasional atau Agenda Perdamaian Nasional segera dilaksanakan.

Jelas Ahli Parlimen Bagan Datuk itu, usaha tersebut dapat dilakukan dengan menggembleng penyertaan semua parti politik yang bernaung dalam kerajaan PN dan juga parti-parti pembangkang.

Selain itu, beliau berkata Umno turut mendokong sepenuhnya titah dan saranan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja agar dikendurkan segala ketegangan politik dengan melakukan gencatan politik bagi memastikan kestabilan politik negara dapat terus dipertahankan.

Semalam, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riáyatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah tiada keperluan untuk darurat diisytiharkan di negara ini.

Seri Paduka bertitah perkara itu diputuskan setelah memperhalusi permohonan yang dipersembahkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan berbincang dengan Raja-Raja Melayu selain melihat situasi sedang dihadapi negara ketika ini.

— BERNAMA

Views:

70
Previous post COVID-19: Dua kes baharu di Ayer Molek
Next post COVID-19: Lebih 10,000 pegawai, anggota polis dikuarantin