GRS namakan Hajiji sebagai Ketua Menteri Sabah

KOTA KINABALU, 28 Sept. – Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebulat suara menamakan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Datuk Hajiji Noor sebagai calon Ketua Menteri Sabah yang baharu.

Hajiji yang juga Ahli Dewan undangan negeri (ADUN) Sulaman mengesahkan perkara itu dan beliau akan mengangkat sumpah jawatan di Istana Negeri pada 10.30 pagi esok.

“Saya ingin memaklumkan kami GRS, terdiri daripada PN (Perikatan Nasional), BN (Barisan Nasional) dan PBS (Parti Bersatu Sabah) telahpun bersetuju bersama untuk membentuk kerajaan negeri yang baharu.

“Kami telah bersetuju sebulat suara bahawa mereka telah menamakan saya sebagai Ketua Menteri Sabah,” katanya pada sidang media khas, di sini hari ini.

Hadir sama pada sidang media yang turut disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen ialah Pengerusi BN Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Datuk Dr Jeffrey Kitingan dan Setiausaha Agung Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Jahid Jahim serta barisan wakil rakyat daripada GRS.

Hajiji turut menzahirkan ikrar bahawa wakil rakyat GRS akan menunaikan janji serta menjalankan mandat yang diberikan oleh rakyat Sabah dengan sebaiknya.

“Saya berterima kasih kepada rakyat Sabah kerana memilih pemimpin daripada GRS,” tambah Hajiji yang Ketua Badan Pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sabah. – BERNAMA

Views:

93
Previous post FAM tangguh Piala Tun Sharifah Rodziah ke tahun hadapan
Next post Ibu tunggal, keluarga memerlukan terima sumbangan – PBSPL