JPS ramal banjir di Sungai Melikai, Mersing tengah hari ini

JOHOR BAHRU, 19 Dis – Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) meramalkan berlaku banjir di Sungai Melikai dan kawasan sekitarnya di daerah Mersing bermula 12 tengah hari ini.

Menerusi amaran banjir yang dikeluarkan Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN) JPS pada 9 pagi ini, jabatan berkenaan memaklumkan ramalan itu susulan amaran hujan berterusan (bahaya) oleh Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) pada 10 malam tadi dan hasil simulasi model ramalan banjir.

Menurut JPS bencana itu diramalkan boleh berlaku lebih awal atau lewat daripada masa yang dijangkakan.

“Bagi daerah Johor Bahru pula diramalkan banjir pada Rabu ini bermula 9 malam melibatkan Kampung Kangkar, Sungai Tiram dan kawasan sekitarnya.

“Amaran ini dikeluarkan bagi membolehkan penduduk terutamanya di kawasan yang dijangka banjir berwaspada dan mematuhi arahan pihak berkuasa atau agensi pengurusan bencana banjir,” katanya.

Sementara itu, dua sungai di daerah Segamat iaitu Sungai Lenik (Ladang Chaah) dan Sungai Muar (Buloh Kasap) menunjukkan paras air berada pada paras amaran, setakat 8.15 pagi tadi.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut, orang ramai diminta melayari laman sesawang https://publicinfobanjir.water.gov.my, Facebook @PublicInfoBanjir dan Twitter @JPS_InfoBanjir.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

654
Previous post Usul undi percaya, pelantikan Speaker tumpuan hari pertama persidangan Dewan Rakyat
Next post Melaka capai 95 peratus akujanji satu tahun – KM