Peguam Najib diberi amaran tiada lagi penangguhan soal saksi dalam bicara 1MDB

Masa Membaca:1 Minit, 46 Saat

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah memberi amaran kepada pasukan pembelaan Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bahawa mereka tidak lagi dibenarkan untuk menangguhkan menyoal balas mana-mana saksi pendakwaan.

Hakim itu berkata demikian ketika peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed meminta pemeriksaan balas ke atas saksi pendakwaan ke-40 iaitu bekas Pengarah Urusan AmInvestment Bank Berhad Kok Tuck Cheong, ditangguhkan.

Wan Aizuddin memberitahu mahkamah, peguam utama Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mempunyai satu lagi kes di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Azhar Abdul Hamid.

Timbalan Pendakwa Raya Kanan Datuk Seri Gopal Sri Ram membantah permohonan itu.

“Yang Arif, pihak pendakwaan tidak dapat memanggil saksi baharu kerana tiga saksi masih belum selesai memberi keterangan. Kami mempunyai saksi yang telah disenaraikan.

“Kami semua perlu membuat pelarasan. Saya ada perbicaraan kes yang masih belum selesai dan telah meminta hakim untuk melapangkan perbicaraan itu, kami juga membuat penyesuaian,” kata Sri Ram.

Pada ketika ini, Hakim Sequerah yang tidak berpuas hati dengan permintaan pihak pembelaan, berkata pada masa akan datang, jika Muhammad Shafee tidak dapat menjalankan pemeriksaan balas, maka Wan Aizuddin harus mewakilinya.

“Kamu tidak boleh lagi berbuat demikian. Prosiding perbicaraan yang dijalankan secara tertangguh, berulang kali, dengan menangguhkan saksi (memberi keterangan), saya telah banyak kali bertolak ansur. Bermula dari sekarang, jika Tan Sri Shafee tidak dapat melakukan pemeriksaan balas, kamu (Wan Aizuddin) harus menggantikannya.

“Kamu semua (Shafee & Co) mempunyai pasukan yang besar dan kamu (Wai Aizuddin) berkemampuan untuk melakukannya kerana sudah biasa dengan fakta kes ini. Selepas ini, beginilah perbicaraan kes ini akan berjalan. Pada masa akan datang, jika Tan Sri Shafee tidak ada (dan tidak ada sesiapa yang dapat menjalankan pemeriksaan balas), saya akan menganggap pemeriksaan balas telah selesai dan meneruskan untuk mendengar pemeriksaan semula,” kata hakim itu.

Wan Aizuddin berkata beliau akan memaklumkan perkara itu kepada Muhammad Shafee dan akan bertindak sewajarnya.

Najib, 69, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion milik dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan bersambung pada 2.30 petang.

— BERNAMA

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2351
Kongsi :
Previous post Saarani menghadap Sultan Nazrin esok berhubung pembubaran DUN
Next post Hospital Cyberjaya dioperasikan sepenuhnya sebagai hospital awam
Ubah saiz-+=