Agong berkenan santap di kedai roti tempayan, undang reaksi positif rakyat


KUALA LUMPUR 16 Jun – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mencemar duli bersantap di sebuah kedai roti tempayan di Daerah Pekan, semalam

Baginda yang dikenali dengan sifat sederhana dan sering mendekati rakyat tanpa protokol ketat singgah di kedai itu untuk menikmati sarapan semasa dalam perjalanan ke Kompleks Asnaf Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) di Sungai Soi, Pahang.

Perkongsian di laman Instagram rasmi Istana Negara (@istana_negara) memaparkan baginda yang mengenakan baju berwarna hijau duduk bersendirian menjamu selera, hidangan terkenal di daerah Pekan itu.

Turut kelihatan dalam foto yang dikongsi Istana Negara itu ialah tiga orang lelaki yang sedang menikmati hidangan dengan mematuhi garis panduan ditetapkan Kementerian Kesihatan.

Aksi baginda yang santai dan bersahaja itu telah mengundang reaksi positif daripada netizen yang rata-rata memuji, dan menyifatkan baginda seorang raja berjiwa rakyat.

Tiga keping foto yang dikongsikan itu telah mendapat lebih 38,000 tanda suka selepas beberapa jam disiarkan.

Pengguna Instagram @rohani_abdullah menulis “berjiwa rakyat” dalam kirimannya di ruangan komen manakala @hamidahcemari pula menulis “Terharu ada pemimpin yang berjiwa rakyat.

Seorang lagi menggunakan nama @janetteyip pula menulis “Wish I am there to meet and pay for his lunch as a small token of appreciation for being such a caring YDPA toward us rakyat”. (saya teringin berada di sana untuk bertemu dan ‘belanja’ santapan tengah hari baginda sebagai tanda penghargaan kepada baginda kerana menjadi Yang di-Pertuan Agong yang penyayang rakyat).

– BERNAMA

Views:

5

Share and Enjoy !

Shares
Previous post Kerajaan negeri kesal pemaju Taman Seri Duyong Seksyen 1 lepas tangan
Next post Kerajaan komited perkasa ekonomi 500,000 pekebun kecil Risda