Tidak perlu bekukan cuti – Mohd Redzuan

0
312

DURIAN TUNGGAL 21 Nov. – Tiada keperluan untuk membekukan cuti anggota Pertahanan Awam Malaysia (APM) setakat hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof berkata, ia kerana terdapat lebih dua juta sukarelawan APM yang ditempatkan di seluruh kawasan.

“Tidak perlu beku cuti kakitangan, terdapat anggota APM di seluruh kawasan Semenanjung Malaysia yang telah ditetapkan.

“Sukarelawan ramai jadi tidak perlu beku cuti, setiap daerah ada pegawai yang akan ditetapkan, APM ini boleh dianggap sebagai ‘first on the scene’,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan lawatan banjir di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), hari ini.

Jelasnya, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan APM bersedia memantau pusat penempatan sementara (PPS) mangsa-mangsa banjir.

“Cabaran baru buat kita dalam pandemik COVID-19 ini apabila pergi melawat tempat banjir, kita nak pindahkan mangsa banjir tak boleh seperti dulu ramai-ramai.

“Anggota yang menyelamatkan mangsa banjir juga perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE) yang lengkap kerana kita tidak tahu sama ada mangsa itu ada bawa virus tersebut,” katanya lagi.

Katanya, setakat ini kementerian telah meluluskan sejumlah RM17 juta bagi menyediakan bantuan kit makanan kepada mangsa-mangsa banjir serta membeli PPE.